Zasněžené sušenky

Pekli jsme je s Lukáškem na školní vánoční jarmark...

100 g kakaa

300 g cukru krupice

125 ml oleje

4 vejce

360 g hladké mouky

2 lžičky kypřícího prášku

1 lžička vanilkového extraktu

100 - 200 ml mléka (podle potřeby)

moučkový cukr na obalení

 

V míse smícháme nejprve sypké ingredience, poté přidáme zbytek surovin, mléko přidáváme postupně podle potřeby, aby nebylo těsto příliš suché ale ani příliš řídké. Jde o to, aby se nám z něj dobře tvarovaly kuličky. Těsto dáme uležet do ledničky.

Tvoříme kuličky asi velikosti vlašského ořechu, obalíme je v moučkovém cukru a klademe je dostatečně daleko od sebe na plech s pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení jsou sušenky krásně popraskané.

 


Borůvkové muffiny

Bohužel jsem je nestihla ani vyfotit, děti byly rychlejší, chtěly se do nich pustit hned, jak jsem je vytáhla z trouby.

 

150 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

150 g cukru

150 ml oleje

250 ml mléka

2 vejce

kůra z jednoho citrónu

1 prášek do pečiva

lžička vanilkového aroma (nebo vanilkový cukr)

borůvky

 

Smícháme všechny přísady kromě borůvek.

Do papírových košíčků dáme lžíci těsta, pár borůvek, další vrstvu těsta a navrch ozdobíme několika borůvkami.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Hotové pocukrujeme moučkovým cukrem.


Utopenci

Nálev:

0,75 l vody

0,5 l vody

2 lžíce cukru

trochu soli

16 kuliček celého pepře

16 kuliček nového koření

8 sušených čili papriček (kdo nemá rád pikantní, nemusí dávat)

Povaříme cca 10 minut, necháme vychladnout.

Do velké sklenice (tuším, že je to 4 litrovka) vrstvíme oloupané špekáčky a nakrájenou cibuli, můžeme přidat i feferonky, pokud jsme do nálevu nepoužili čili papričky. Já většinou špekáčky krájím na kolečka, tak nějak to máme radši, líp se to proleží a chutě prostoupí... Ale kdo má rád, může nechat vcelku.

Na jednu velkou sklenici mi vychází cca 13 hodně velkých špekáčků (asi 2 kg) a 4 velké cibule.

Pak nalijeme nálev na špekáčky, uzavřeme a necháme týden odležet.

 


Zázvorovo-citrónová limonáda

Do kastrůlku dáme vařit hrnek vody, přidáme kousek zázvoru (oloupaný a nakrájený na tenké plátky), 2 citrony nakrájené na kolečka (oloupané), přidáme 2-3 lžíce cukru a snítku tymiánu. Vaříme asi 5 minut.

Pak stáhneme z plotny, necháme vychladnout. Přecedíme, vložíme do džbánku, přidáme kostky ledu, dolijeme vychlazenou perlivou vodou. Můžeme ještě ozdobit plátky citronu.


Jitrocelový sirup

Znáte to - až se tě zima zeptá...

Když jsem kojila a nemohla užívat žádné léky, byl jitrocelový sirup to jediné, co mi pomohlo na kašel.

Všude na loukách roste spousta jitrocele kopinatého. Stačí vzít košík a jít na procházku, natrhat pěkné čerstvé lístky a pak si doma uvařit výborný sirup.

Jitrocelové listy (já měla plnou mísu) natrháme na menší kousky a vložíme do hrnce, přidáme 2 nakrájené citrony (nebo lžíci kyseliny citronové) a zalijeme 1 litrem horké vody. Přiklopíme a necháme aspoň 24h louhovat.

Pak přecedíme, přidáme cukr a uvedeme do varu. Necháme cukr pěkně rozpustit a chvíli povaříme. Ještě horké nalijeme do skleniček a dobře uzavřeme.

 

Ještě jsem se rozhodla vyzkoušet nevařenou variantu jitrocelového sirupu.

Do čisté sklenice dáváme jitrocel natrhaný na malé kousky, asi 1cm vrstvu, pak další vrstvu cukru (použila jsem hnědý cukr, ale je možné místo cukru použít i tekutý med). Vrstvy střídáme a pořádně stlačujeme, dokud nemáme plnou sklenici. Poslední vrstva je z cukru.

Sklenici pevně uzavřeme a dáme na teplé místo, nejlépe na okno. Někde se udává na 10 dní, někde na 3 týdny. Já nechala asi měsíc, trvalo dlouho, než se cukr úplně rozpustil.

Obsah sklenice ztmavne a jitrocel pustí pěkně šťávu, cukr se rozpustí.

Sirup pak slijeme do lahvičky, listy pěkně vymačkáme. Skleničku uzavřeme a skladujeme v ledničce.

Obsah užíváme po lžičkách 4-5x denně, podle potřeby. Uvolňuje hleny, podporuje vykašlávání, pomáhá při zánětu dýchacích cest a nachlazení.

Vyzkoušeno - funguje... letos budu dělat znovu :-)


Tymiánový sirup

Na kašel a nachlazení...

Protože mi v květináči krásně roste tymián, byla by škoda ho nevyužít.

Rozhodla jsem se uvařit sirup na kašel, bude se hodit, až nastane chladnější období...

Do menšího hrnce jsem nalila hrnek vody a přidala půl hrnku cukru. Pak jsem pomalu zahřívala, aby se rozpustil cukr a nechala chvíli vařit, cca 5 minut.

Pak jsem si nastříhala pár snítek tymiánu, opláchla a vložila do horkého sirupu a nechala do druhého dne louhovat.

Druhý den stačilo přecedit a nalít do lahvičky. Pro jistotu uchovávám v ledničce.


Tymiánový sirup se osvědčil (ostatně ten jitrocelový také), dětem chutnal.

Už mám uvařenou další várku :-)


Perník

Velice jednoduchý a rychlý recept, i pro začínající kuchařinky...

1 vejce a 1 hrnek cukru - utřeme

1/4 hrnku oleje

3 hrnky hladké mouky

1 hrnek vlažného mléka

1 kypřící prášek do perníku

trošku obyč. kypřícího prášku

koření do perníku (ani nemusí být, pokud ho zrovna nemáte)

kakao

 

Všechno smícháme, pokud je těsto příliš husté, přidáme mléko.

Nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč a dáme péct, hotové poznáme špejlovou metodou :-)

Po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.

Kdo má rád, může proříznout a namazat marmeládou, nebo marmeládu namazat navrch a pak teprve polít čokoládou.

 

 


Mátový sirup

2 litry studené převařené vody
větší svazek máty - cca 20 stonků
1 kg cukru
20 g kyseliny citronové

Mátu opláchneme a otrháme lístky.
Vložíme je do studené vody a necháme louhovat cca 24 h, klidně 48 h.
Pak nálev scedíme a pomalu ho zahříváme.
Necháme v něm rozpustit cukr a kyselinu citronovou, necháme přejít varem na 3 - 4 min.
Plníme horké do čistých lahví.

Výborný do letních domácích limonád, ledových čajů a pod.
 


Šlehačková bábovka

Jednoduchá, rychlá, výborná - co víc si přát ???

250 ml šlehačky (klidně může být i smetana na vaření, nebo šlehačku naředíme trochou mléka)

1/2 hrnku oleje

3 vejce

trochu rumu (nemusí být)

citronová kůra

- zamícháme a přidáme:

1 vanilkový cukr

1 hrnek cukru krystal

2 hrnky polohrubé mouky

1 kypřící prášek do pečiva

- vše smícháme, nalijeme do vymazané a vysypané formy část těsta, zbytek těsta obarvíme kakaem (pokud je příliš husté, naředíme trochou mléka), pečeme ve vyhřáte troubě cca na 160 stupňů přibližně 3/4 hodiny. Zkusíme špejlí, jestli je hotovo, ještě teplou bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem.


Šneci z listového těsta

Potřebujeme:

listové těsto, nastrouhaný sýr, plátky anglické slaniny nebo šunky, salámu..., co kdo má rád, vajíčko na potření

Listové těsto vyválíme na obdélník, ten poklademe plátky slaniny nebo šunky - náplň si každý může přizpůsobit tomu, co má rád. Pak posypeme strouhaným sýrem, můžeme přidat koření nebo bylinky, ale není třeba. Pak zamotáme jako roládu a krájíme na kolečka, vznikají krásné spirálky, které dáváme na plech s pečícím papírem. Navrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme dozlatova.

 

 


Jahodový koláč s pudinkem

Nejprve si uvaříme vanilkový pudink podle návodu na obalu (1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 2-3 lžíce cukru).

Necháme ho za občasného promíchání vychladnout.

Očistíme si 1/2 kg jahod, nakrájíme je na čtvrtiny.

Pak si připravíme těsto:

V míse smícháme 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr a 1/2 hrnku oleje.

Odebereme 1 hrnek této směsi, kterou později použijeme jako drobenku.

Do zbytku směsi přidáme 2 vejce, citronovou kůru, 1 prášek do pečiva a cca 1-2 dcl mléka, podle potřeby, aby těsto bylo řidší a šlo rozetřít na plech.

Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem, rozetřeme, navrch lžící navrstvíme uvařený pudink, poklademe jahodami a nakonec posypeme drobenkou.

Dáme upéct a pak už si jen pochutnáváme :-)

 


Rohlíky od Míši

Tenhle recept mám od mamky kolegyně, tímto ještě jednou děkuji.

Recept se osvědčil, já jsem vyzkoušela novou variantu – na každý rohlík před pečením položit plátek anglické slaniny a plátek sýra (ničím už nesypu) a tyhle rohlíčky u nás vítězí, jsou první pryč… :-)

1kg hladké mouky

15 dkg tuku (sádlo)

6 dl mléka

kostka droždí (42g)

6 lžiček cukru

2 lžičky soli

olej

1 vejce na potření

sůl, kmín, mák, sezam… na posypání

 

Udělat kvásek, zadělat těsto, nechat kynout – jako každé kynuté těsto.

Těsto rozdělit na 5 dílů, každý díl rozválet a rozkrájet na 8 trojúhelníků (jako když se krájí pizza ). Placku vždy potřít olejem, trojúhelníky stáček směrem ke středu od široké strany ke špičce.

Z jedné dávky je 40 rohlíků. Posypat, upéct.